Page 10 - Obitelji s ljubavlju
P. 10

i koja je upravo svrhovita za čuvanje kanarinaca. Mislim da je baš tom poslu naginjao i moj Gugi, ali sad je sve uzalud i samo se još dodatno rastužujem. Tad sam, izgleda, imao negdje oko devet ili deset kvrga i šest cijelih tri mjeseca, bio sam, da prostite, jako mali i bez veze pa sam morao jako puno učiti u svrhu životne pripreme i sveukupnog fonda svjetskog znanja, jer ako ne učiš, onda ti se loše piše, začas navale četrnaeste godine, a onda - što si naučio, naučio si. Nakon toga si svoj čovjek. Ej, četrnaest kvrga! Nema ti poslije više moraš, ako hoćeš hoćeš, ako nećeš nećeš. Obavezno školovanje ti je čista prošlost. Osmi razred i šlus.
Kad je moja stara, na primjer, išla u školu (iako mi o tome nije predočila nikakav pisani dokument, na to je valjda lovila starog), onda se obavezno učilo uz širom otvorene prozore i pro- puh, jer da povećana količina vodika (2O), ili kisika (K), ne znam sasvim točno, zahtijeva pretjeranu potrošnju na mozak i zato se obavezno otvaraju prozori, jer ta kemija izgleda stoluje u propu- hu, pa su kod nas prozori bili otvoreni i usred zime, tako da ja nisam smio učiti ako smo se htjeli grijati. To onda još nisam znao sve tako točno i s formulama kao sad kad sam se pripremio za test iz kemije. A mozak vam upravo služi za učenje novih stvari, dok se stare znaju već otprije i same po sebi. Ovo pišem tako pedantno samo zbog toga da me danas-sutra mogu pratiti i niži razredi.
Kiki zvan Žuti, kome je to bio samo nadimak jer je sav bio žut od žute boje perja (što je vrlo česta karakteristika kanarina- ca), kad je vidio širom otvorene prozore, a budući da nije bio u krletki već je, kao obično, tabanao po mojoj glavi, pa ga je već si- gurno peklo za tabane od tabananja po mojoj glavi iz koje se sve pušilo od učenja, otperjao je bez pitanja a u svrhu slobodarske čežnje direktno među vrapce na susjednu topolu, usprkos četvr- tom katu. Nisam napomenuo da je Kiki zbog katova obrambeno
10   8   9   10   11   12