Page 18 - Obitelji s ljubavlju
P. 18

torbu, ako je nisi zaboravio kod kuće. Kad se pojavljuje u drugim bojama, koristi ga se za ribolov, što se slijepaca apsolutno ne tiče, jer nisu osjetljivi na boje. Oni svoje oči, ustvari, cijelo vrijeme odmaraju i čuvaju za spavanje jer ih ne trebaju koristiti tijekom dana.
***
Taj smo se moj prijatelj Sljepko i ja sprijateljili slučajno i na brzinu tek nekoliko tjedana kasnije, a to su najbolja prijatelj- stva, i to dok me nasmijavao u samoposluživanju rušeći sve pred sobom, kao što moj profesor Pitagora ruši sve iz matematike. Tu mu zbog nezadrživosti smijeha nisam odmah htio prići, da mu ne povrijedim osjećaj manje vrijednosti koji je kod invalida snažno razvijen, nego sam ga pričekao da dokljucka do ceste.
− Striček, mogu vam nekako pomoći, da vas prevedem pre- ko ceste?
− Baš si zlatan dječače.
I točno tako i baš tim riječima počelo je naše prijateljstvo. Ta prelaženja sam poslije zavolio gotovo koliko i nogomet
jer kad izjurimo na cestu, onda svi koče kao ludi, a ne smiju mi trubiti jer je apsolutno razvidno da sam u humanitarnoj akciji. Katkad, kad sam ga ostavio samog na klupi u parku, znao sam mu mrknuti štap i onda izvoditi različite bravure u prometu, što su vozači mirno podnosili zbog samilosti prema mojim godina- ma i bijelom štapu. Jedino me jedna budaletina iz VIIb, koja me pozna kao svoj džep, a nema pojma o prometnim znakovima, nemilosrdno pregazila biciklom, pa smo nakon toga zbrajali gu- bitke i ja bih gotovo mogao reći da mi se u trenutku kad sam vidio što se dogodilo štapu od straha sledila krv u žilama da mi nije, onakva topla i ljepljiva, obilno i nezainteresirano curila iz rane na nozi.
18   16   17   18   19   20