Page 39 - Obitelji s ljubavlju
P. 39

preuzeti sve te dužnosti i obaveze. Dok sam ja to sve izmucao, već su bili određeni stražari i njihove smjene za danonoćno ču- vanje našeg Žižonje i njegovih dragocjenosti pod svaku cijenu, a moj je prijedlog kao u crnu zemlju propao.
Čim bi neka od bombi zveknula negdje u blizini, naši bi se hrabri stražari sa svojih studiozno određenih položaja rastrčali po mišjim rupama, kao miševi pred mačkom, i mačke pred psom (a pas, molit ću vas lijepo, ni pred kim), pa našem lopovu nije pre- ostalo ništa drugo nego da nesmetano brsti po dragocjenostima, jer je moj prijedlog s psom bio odbačen i ispao smiješan. Jedino je bilo utješno da se polako ali neumitno i tim dragocjenostima primicao kraj, pa je i naša akcija, da se riješimo lopova, imala sve veće izglede na uspjeh.
Pomalo sam likovao jer bi s mojim planom bilo sve druk- čije, a pomalo sam i sam istraživao, smucajući se po Žižonji dok su ostali čučali po skloništima. Jednog sam predvečerja tako lu- tajući naletio i na svog Sljepka, koji se vrlo vjerojatno iz istog razloga izgubio na petom katu, pokušavajući otključati pogrešna vrata i ući u potpuno krivi stan.
− Sljepko, zaboga, pa potpuno si zalutao. Ovo niti je tvoj stan, niti je tvoj kat.
Nisam mu još htio predbacivati, iako je i to zaslužio i za vrata, jer ni vrata nisu bila njegova.
Kako mi je samo bio zahvalan što sam ga pronašao. Pot- puno je izgubio orijentaciju, a izišao je bez štapa, što sam mu ja odmah najstrože zabranio, i više se nikako nije mogao vratiti natrag u svoj stan, a nije se ni htio vratiti bez orijentacije, pa je tako lutao po tuđim stanovima. Slijepac bez štapa i orijentacije, to ti je isto kao normalan čovjek bez vida.
− I ne izlazi više iz stana dok lift ne radi i dok traje uzbuna jer nam, osim svega, u to vrijeme lopov mažnjava dragocjenosti
39   37   38   39   40   41