Page 6 - Obitelji s ljubavlju
P. 6

ja na primjer, pa u profaća blejiš kao što ja blejim u moju Mari- nu, odmah se u njemu javi snažno izražena potreba da te poka- zno upotrijebi u izlaganju. Zato škola i je teška ko sam đavo, jer je teško naći pravu mjeru izoštrenog blejanja, pa su me profaći izvoljevali svako malo prekidati u ovom mom pisanju, tumače- ći moju stvaralačku zanesenost kao interes za njihovo izlaganje, dovodeći me pritom u kojekakove situacije za razveseljavanje razreda.
Danas je, dakle, u našoj kući jedan veliki dan, pa možda i najveći; dan kad moja obitelj ima praznik rođendanskog slavlja svoga jedinca. Moje je samo da se lijepo obučem i da primam darove, a sve ostalo oni. Od torte do rodbine. Mogu reći da to kod nas savršeno funkcionira. Organizacija ide do takvih sitnica i de- talja da mi svake godine svi donose identične darove, što je vrlo vjerojatno usko vezano uz kineski horoskop. Pretprošla godina bila je godina Šegrta Hlapića, prošla je bila godina nogometne lopte, a ova, nadam se i dragom Bogu molim, bit će godina psa. Pa makar i čistokrvnog. Hej čovječe, četrnaest punih kuka. Zar je to malo? Gotovo da sam pola života već prevalio preko grbače, što nije ni najmanje jednostavno u obitelji u kojoj si apsolutni, ali ono baš apsolutni jedinac, za razliku od običnog, kao što je, na primjer, apsolutna nula vrelišta, apsolutni štreber, apsolutni po- bjednik i ostalo, što će reći da nemaš apsolutno nikakvo pravo na brata ili sestru, a o kućnim ljubimcima da i ne pričam. Kad sam to pravo i imao, nisam ga, nažalost, iskoristio, iako sam se svojski trudio. Bog mi je svjedok.
***
Pas Gugi, moj prvi pokušaj, kojega sam dovukao iz su- sjednog naselja, pojma nije imao o kućnom redu i higijeni jer to upravo i jest ona značajna karakteristika pasa lutalica po čemu
6


   4   5   6   7   8