Page 71 - Obitelji s ljubavlju
P. 71

Kako se miris bogatstva širi okolinom kao dječje želje prodavao- nicom igračaka, banditska bagra me je odmah namirisala i sad od mene traži sedamsto tisuća maraka, i to u apoenima od dvadeset i pedeset maraka, i još traže i ručni sat marke Darwil kakav nosi tvoja mama.
Naravno da im on to neće platiti, iako bi mogao, ali nije valjda lud. Policiju neće obavijestiti jer mu nešto govori da bi i netko iz policije mogao biti u sve to skupa umiješan, nego će na dogovoreno mjesto otići sam, da sam konačno toj bandi stane na kraj.
− Zar stvarno to piše?
− Od riječi do riječi!
Stara ga je gutala očima, čudila se njegovoj hrabrosti i za-
brinuto uzdisala.
Zašutio sam i bilo mi je jasno kao dan da smo starog nepo-
vratno i zauvijek izgubili jer protiv ovakvog lažova je istina ap- solutno zahrđalo malokalibarsko oružje i kratak sam bar za asa i cenericu. No, malo pomalo, počela je ona pokazivati blagu sum- nju u tu priču, kako u području iznosa, tako još više u području hrabrosti, pa se nazirala i prva pukotina u toj vezi, a iz koje mi se pričinilo, da se ponovno naviruje moj stari. Upravo u tom trenu je prodavač izustio:
- Molim platiti!
Stara i ja smo istovremeno pali pod sjedišta tražeći na podu
auta bar jedan dobar razlog da ne platimo, pa kako smo ga jako dugo tražili, na kraju smo ga i našli, jer je striček kreten morao platiti budući da je prodavač poludio i izgubio živce od čekanja. U toj igri smo stara i ja bili apsolutno nepobjediv dvojac na pa- riće.
Striček kreten se toliko ušeprtljao prekapajući po dokumen- tima i sve nudeći bezbroj načina za plaćanje za koje ja u životu
71


   69   70   71   72   73