Page 80 - Obitelji s ljubavlju
P. 80

mucati. To je stara otkrila tek drugi dan za doručkom, koliko nit- ko taj dan nije obraćao pažnju na mene, nego su se radije durili svatko u svojoj kuli bjelokosnoj.
Tek kad sam počeo pričati o Sljepku, stari je živnuo poput ljenjivca na podnevnoj žegi i morao sam mu sve ispričati o na- šem druženju i našim razgovorima, o kupnji reflektorice, kako me potjerao, ustvari nije pustio u svoj stan i zašto, i da li se s kim druži i sastaje. Zar je toliko bio bolesno ljubomoran na mog prijatelja Sljepka. Je li gluh i odsutan duhom toliko da me to pita sad nakon što jedan sat ni ne pričam ništa drugo nego o jednom krasnom i toplom druženju. Zašto me pita dolazi li mu tko drugi, druži li se i s kim drugim osim sa mnom i kad i kamo odlazi. Pa u ovom naselju on je jedini slijepac a ja jedini mucavac, pa smo mi jedini i činili društvo invalida naselja, i kao takvi smo se i sastaja- li, osim još pokoji slijepi jadnik koji bi došao vidjeti što Sljepko radi, pa bi onda izmjenjivali neke čudotvorne lijekove i recepte od kojih će navodno i gori slijepci od njih progledati i smijali se tome i veselili kao da im se vid već vratio, a nije. Da kad odlazi na taj sjever, pojma nisam imao, osim uskoro.
Bojim se da nam se stari kvari sve više i da mu se noćno lu- dilo već spušta do duboko u dan. Otišao je gotovo bez pozdrava, a ja sam staroj pokušao dignuti raspoloženje prokušanim recep- tom šarenih laži, no stara je već bila premazana s dva zaštitna kretenska premaza i više nije pušila balone, klaunove, cirkus i vedri propuh. Kad se jednom opečeš, samo sirovo i krvavo meso jedeš pa se poslije pitaš od čega li si ljut, namrgođen i opak.
Kako je sve skupa krenulo, sve mi se čini da ću na kraju još i za stričekom kretenom tugovati.
***
Moje dangube u školi i ja bahato smo uživali u stečenoj sla- vi pa nismo više htjeli igrati ni nogomet, što je protivnike dovo-
80
   78   79   80   81   82