Page 9 - Obitelji s ljubavlju
P. 9

***
Pitagora me, drugi dan na satu matematike, javno, nakon što sam se sam javio, pred pločom i pred čitavim razredom, osra- motio netočnim rezultatom, jer da to nisu nikakvi blizanci a ka- moli jednojajčani, nego je brat zveknuo peti razred i to upravo iz matematike, što je u stvari kao nešto dobro, tobože da mu sestra ne bi išla sama u školu i iz škole, jer im se sad, nakon tog bra- tova napora i žrtve, idealno poklapaju turnusi. Tako je ispalo da, ako čovjek želi riješiti jedan ušljivi zadatak iz matematike, mora imati i biologiju u malom prstu, pa sam ja pred pločom šutio kao zaliven, jer mi još samo treba da me anuliraju i iz biologije.
− Profesore, pa kako mislite jedinica?!? Dobro, nisam mož- da baš najtočnije izračunao, ali sam zato jedini u razredu znao točno odgovoriti tko je Kiki.
To je točno, reče on, ali se za takvo epohalno znanje ne dijele ocjene nego Nobelove nagrade, a to nije u njegovoj pri- nadležnosti.
***
Dakle, taj moj Kiki, koji je sve ovo i zakuhao, potrajao nam je točno četiri tjedna i osam dana, što ste već i sami vjerojatno izračunali. Neka vas, molim lijepo, ništa ne brine ako ste dobili drukčiji rezultat, jer je to upravo tipično za matematiku, da za- datak uvijek nudi bezbroj točnih rješenja. Uglavnom, nakon tog datuma Kiki je jednostavno promijenio stanište, i to bez imalo kajanja i bilo kakvog pozdrava.
Bilo je to jako davno, pa se više ne sjećam svega baš najbo- lje, a kako mi nije do laganja, ispričat ću samo stopostotnu istinu. Baš sam učio, a kad se uči, nema vremena da se pazi ni na kanarince ni na ostalu pernatu divljač. Pse ionako više nismo dr- žali, a baš među njima ima jedna idealna vrsta koja se zove ptičar
9   7   8   9   10   11