Page 39 - Odrastanje
P. 39

Osim takve, postoji i čitavo brdo drugih zabranjenih ljuba- vi, jer si vi ni misliti ne možete u što se je čovjek sve spreman zaljubiti i upustiti, samo da bi imao zabranjenu ljubav. Od jed- nog u drugog, do jedne u drugu, pa još u kojekakove predmete i životinje, jer je za ljubav opće poznato da ne poznaje granice, to jest, ljubav je bez granica, čemu uostalom i Europa teži. Ni ja ne bih vjerovao u ovo što piše, pogotovo o tim predmetima i životinjama, da osobno ne poznam gospodina Jožu koji već petnaest godina živi sretno s gavranom, odmah tu na petom katu i to bez lifta, dok drugi gunđaju i za treći.
I tako, dok sam se jednog dana vraćao iz škole brojeći šli- pere na pruzi, negdje oko broja 1764, ili 1647, spazim kredom napisano moje ime, što me iznenadilo, jer je moja popularnost jedva sezala izvan obiteljskog kruga, u kojem, ako ćemo pravo, zapravo uopće nisam bio popularan, iako sam bio poznat, pa kad sam kod broja 1867, ili 1786, ugledao svoje ime i onakvom slinavom mi je bilo jasno da iza toga stoji nekakva namjera. Pa onda oko 2567, pa 3011........ i tako svaki dan i sve do križanja s ulicom Vladimira Nazora, gdje sam ja presjedao. Treći dan ni- sam bio lijen i potegnuo sam i dalje od Nazorove, sve do 7834, ali nigdje više nije bilo mog imena, osim što, radi točnosti i isti- ne, moram navesti da sam kod broja 5597 natrapao na govno, ali budući da se to dalje nije ponovilo, nisam to shvatio kao bilo kakvu poruku sa mnom u vezi.
Popustio sam u školi iz svega osim iz računa. Jedva sam čekao da se dokopam pruge i da razmišljam o svim pitanjima koja si uopće jedan nižerazredni osnovnoškolac može postavi- ti, tražeći odgovor koji bi razjasnio takovu zagonetku kao što je veza između mene i jedne takove institucije poput državne željeznice.
Možda zato što sam svojevremeno htio postati kondukter. Možda zato jer mi je jedan dida, kojeg poslije rata baš previše
37


   37   38   39   40   41