Page 48 - Odrastanje
P. 48

slično se osjećanje javilo i za Italiju, Njemačku i Čehoslovač- ku. Dečke smo im istovremeno pobjeđivali u nogometu, tako da smo im, sve u svemu, pružali kompletnu uslugu na visokoj razini i uz zamjetnu kvalitetu.
No, kako su godine odmicale, sad smo i mi već pomalo bili od koristi pokojoj curici, a dovijali smo se na najrazličitije moguće načine, samo da im pomognemo. Širilo se tih godina i bratstvo i jedinstvo, pogotovo sa Slovenkama, ali smo ipak bili skloniji međunarodnoj suradnji. Ako baš nisi neka sušta ljepota, ako ne možeš valjati sto na sat, ako nisi lukav kao lisica i ako još ni ne lažeš u svim duginim bojama, onda će tebi biti teško u smislu ljubavi, a jedino neke šanse imaš na nogometu. Sve ostalo je bilo razrađeno do najsitnijih detalja i predstavljalo je samo stvar taktike.
Budući smo mjesecima visili na plaži, u vezi s tim smo znali sve živo. Kao prvo, komadi su uvijek stizali na plažu u pa- rovima koji se zovu najbolje frendice. Nikada, za svih tih godi- na, nisu stigle dvije najbolje frendice, a da bi obje bile komadi. Dobitna kombinacija je gabor plus ljepotica.
Dan-dva se motaš oko njih, i onda se diskretno nasmiješiš gaboru, priskočiš joj u pomoć kad ide u vodu, a tvoji blesani ju počnu špricati, nađeš se pri ruci kad treba razmazati kremu za sunčanje, veliš nekoliko obećavajućih fraza i pričekaš do sutra da ubereš plodove svoga truda. Naime, budući se nika- da do tada ni pas nije na nju popišao kraj one silne ljepote od njezine frendice, i budući se, pod obavezno, i bez ostatka, svi uvaljuju isključivo i jedino ljepotici, a njihovo veliko i iskre- no prijateljstvo se i temelji na mrvicama koje iz takvih veza padaju s ljubavne trpeze u obliku prepričavanja i slušanja svih tih silnih avantura, koje gabor ima priliku proživjeti samo kroz svoju najbolju frendicu, onda je jasno k’o dan da, kad ta jadnica shvati da je konačno naišao netko tko cijeni više ljepotu duše
46


   46   47   48   49   50