Page 9 - Odrastanje
P. 9

Jako smo se veselili, jer ćemo ostaviti naše prijatelje, otpu- tovati kod bake gdje nikoga ne poznajemo i razgovarati se kao u knjižnici, pa kad se vratimo nitko nas od škvadre ništa neće razumjeti, osim roditelja, koji ionako nemaju previše razumi- jevanja za svoju djecu, pa ćemo izgubljeno vrijeme kod bake morati ponovno izgubiti doma.
Mama je od ranog jutra pohala piletinu, bez koje ti mi ni- smo nikud išli i kuhala čaj, koji možeš piti i vruć, kad si bole- stan, i topli i hladan, a od tople pive se sav unerediš, premda se našem tati to dogodilo i od mrzle, samo da nam pokaže pred- nosti čaja, koji on nikada nije pio. Mi smo jedva čekali da vlak krene, pa da možemo navaliti na piletinu i bilo kakav čaj, jer se iz nekog razloga to nije moglo dok je još vlak stajao u stanici, što sam ja, kad sam odrastao, provjerio netočnim. Nakon što smo sve potamanili, a da vlak još nije ni grad napustio, ostatak puta smo se zabavljali tako da je svaki čas netko drugi morao na zahod, a i mi svi ostali zajedno s njim, jer ni za živu glavu ti ne bi nitko od nas bez razloga ostao sjediti i propustio guranje kroz pretrpane vagone na putu do zahoda i natrag, a sve zbog toga jer nas nisu doma dostatno iscijedili, pa bi mama svaki put kad se vratimo na mjesto, upoznala nekog drugog na našim mjestima, kome je onda pokazivala naše rezervacije i pričala istu priču o tome da su to naša mjesta na kojima oni sada sjede, što njoj nije bilo jako teško, jer je učiteljica, a to je bilo uvijek i vrlo zabavno, jer u prepunom vlaku se ne može imati razumijevanja za malu djecu i još k tome s rezervacijom.
Brc je nekom stričeku željezničaru, koji je sjedio kraj nas, tumačio kako doma već ima sedam godina, a u vlaku samo pet, i da to ne smije ni za živu glavu reći kondukteru, jer mu je to mama zabranila, jer ako imaš sedam godina onda ti ne vrijedi karta, a to je velika odgovornost koju Sis i ja još nismo imali. Striček je bio simpa i razgovorljiv i taj ga je slučaj jako za-
7   7   8   9   10   11